Tartę Kokosową
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 10Potrzebujemy:
- Spód:
- • 175 g mąki pszennej
- • 100 g zimnego masła
- • 50 g cukru pudru
- • 1 żółtko
- • 1 - 2 łyżki zimnej wody
- Budyń kokosowy:
- • 5 żółtek
- • 100 g drobnego cukru do wypieków
- • 40 g mąki pszennej
- • 10 g mąki ziemniaczanej
- • 400 ml mleka kokosowego
- Wierzch:
- • 300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- • 2 łyżeczki cukru pudru
- • ½ szklanki wiórków kokosowych
- Dodatkowo:
- • wiórki kokosowe na wierzch Jak zrobić?: 1. SPÓD: Wszystkie składniki szybko wyrabiamy ręcznie lub za pomocą
malaksera. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią, i wkładamy do lodówki
na 30 lub do zamrażalnika na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm, następnie przenosimy i wylepiamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty.
3. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy np. fasolę, aby obciążyć ciasto.
4. PIECZEMY: 15 minut w 190ºC, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 15-20 minut do zezłocenia.
5. BUDYŃ KOKOSOWY: Żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 50 ml mleka, mąki i miksujemy.
6. Pozostałą część mleka gotujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, często mieszając, jak budyń, do zgęstnienia.
7. Gotowy, gorący krem wlewamy na wystudzony spód. **
8. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
9. WIERZCH: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
10. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy.
11. Na schłodzony spód z budyniem wykładamy bitą śmietanę z wiórkami kokosowymi.
12. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz